چرا کتاب نمی خوانیم؟!

دسته: فرهنگی، هنری، مذهبی , مقالات
بدون دیدگاه
یکشنبه - 25 دی 1390

داشتم خبر مربوط به کتاب و کتاب خوانی را می خواندم تعداد اعضاء کتابخانه های شهر را که دیدم ناخودآگاه یکی از اصلی ترین دلایل مشکلات فرهنگی – اجتماعی شهر برایم خود نمایی کرد. جملات ارزشمند مقام معظم رهبری در مورد کتاب و مطالعه در ذهنم تداعی شد آنجا که فرمودند: “حقيقت آن است كه كتاب يكى از ارزشمندترين فرآورده‌هاى بشرى و گنجينه بزرگ‌ترين ثروت‌هاى بشر يعنى دانش و تحقيق است. دين و دنياى بشر و جسم و جان انسان، به بركت كتاب تأمين و تغذيه مى‌شود و فرآيند كمال بشرى به وسيله كتاب تحقق مى‌يابد.

كتاب، مادر تمدن‌ها و نيز عصاره‌ آنهاست، و بشر با پديد آوردن كتاب، درس‌هاى بى‌شمارى را كه در كتاب تكوين بدو آموخته شده، گرد مى‌آورد و در محيط بشرى، منتشر مى‌سازد و بدين‌گونه روزبه‌روز گنجينه‌ ثروت بشرى، غناى بيشتر مى‌يابد. اگر انسان بخواهد در زمینه معنوی و فرهنگی، تر و تازه بماند، جز رابطه با کتاب چاره ای ندارد. مثل رابطه با یک جویبار دائمی است که در جریان است و تازه هایی را در اختیار انسان می گذارد. اگر بخواهیم بدانیم که در دنیای معارف چه می گذرد، راهش این است که کتاب بخوانیم.

هر کس کتاب بخواند به بخشی از معارف موجود عالم دست خواهد یافت. کتاب دروازه ای به سوی گسترش دانش، دروازه ای به سوی گسترده دانش و معرفت است و کتاب خوب، یکی از بهترین ابزارهای کمال بشری است…

کسی که با این دنیای زیبا و زندگی بخش؛ دنیای کتاب، ارتباط ندارد، بی شک از مهمترین دستاورد انسانی و نیز از بیشترین معارف الهی و بشری محروم است. هرچه ما پیش برویم، احتیاج ما به کتاب بیشتر خواهد شد. این که کسی تصور کند با پدید آمدن وسائل ارتباط جمعی جدید و نوظهور، کتاب منزوی خواهدشد، خطاست.

کتاب روز به روز در جامعه بشری اهمیت بیشتری پیدا می کند. ابزارهای نوظهور مهمترین هنرشان این است که مضمون کتاب ها و محتوای کتاب ها و خود کتاب ها را راحت و آسان منتقل کنند. جای کتاب را هیچ چیزی نمی گیرد. کتابخوانی یک فریضه برای یک ملت است مردم ما، با کتاب، بیش از آنچه که امروز انس دارند،باید انس بگیرند.

کتابخوانی چیزی است که برای یک ملت، فریضه است. واجب و لازم است. مردمی که اهل کتاب خواندن باشند، از لحاظ معلومات و ذکاوت و هوشیاری، تفاوت می کنند با مردمی که با کتاب و مطبوعات انس نداشته باشند.”

 با خودم گفتم به راستی چرا ما کتاب نمی خوانیم ؟چرا اینقدر که تلویزیون با شبکه های مختلفش که در اختیار داریم وقتمان را تلف می کند کتاب نتوانسته حتی یک چندمش خود را مهمان خانه هایمان کند؟نمی دانم دقیقا جمعیت بافق چند نفر است اما آمار 3511 نفر عضو کتابخانه واقعا آماری نیست که حتی بتوان برای یک شهرستان که می خواهد عقب افتادگی سالیان دراز را جبران کند به عنوان اعضاءکتابخانه هایش به زبان آورد حالا این تازه آمار اعضاست اینکه این افراد در روز چقدر کتاب می خوانند و به قول آماری ها سرانه مطالعه مان چقدر است را اگر بخواهند اعلام کنند چه عدد تاسف باری به دست می آید داستان غم انگیزی است که گفتنش بر دردها می افزاید و از دردی نمی کاهد ،مگر آنکه حرکتی واقع شود برای آسیب شناسی و درمانگری. ناگفته نماند تعداد کتابخانه های فعال با فضای مناسب و استاندارد،تعداد عناوین و مجلدات موجود در کتابخانه های شهرستان و تنوع عناوین آن و… هم آماری نیست که بتواند در رفع مشکل کم رغبتی به فرهنگ کتاب و کتابخوانی معجزه کند.چه خوب است متولیان فرهنگی شهرمان برای رفع این معضل که اگر حل کنیم مطمئنم بسیاری از مشکلات و آسیبهای فرهنگی -اجتماعی خودبخود حل خواهد شد کاری کنند کارستان.

محمد علی قاسم زاده


پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۶۴
برچسب ها:

You cannot copy content of this page