پای حرف نخبگان (بخش اول پاوردک )
اهمیت استفاده از علم برای بهره وری در تمام مجموعه ها خصوصا مجموعه های معدنی و صنعتی برای همگان روشن و مبرهن است.
با خبر شدیم یکی از تحصیلکردگان بنستانی که سالهاست در مجموعه معدنی وصنعتی چادرملو در زمینه آتشباری دستی بر آتش نوآوری دارد توانسته با ارائه چند طرح و راهکاردر شرکت سنگ آهن مرکزی بافق باعث بهره وری هرچه بیشتر و کاهش هزینه در این معدن شود.
به همین منظور سراغ وی رفتیم و در گفتگویی از طرح هایش پرسیدیم.
علیزاده که دانشجوی مقطع دکتری در رشته معدن و شاغل به عنوان سرپرست آتشباری در مجتمع معدنی وصنعتی چادرملو ونماینده مدیریت دربخش تضمین کیفیت(ممیزی) شرکت آسفالت طوس، با سابقه بالای بیست سال می باشد ضمن استقبال از این گفتگو درباره طرح های علمی خود برایمان بیشتر توضیح داد.
اولین طرحی که علیزاده از آن سخن گفت موضوعی به نام powerdeck به عنوان یکی از روشهای نوین انفجاری بود که هدف از اجرای آن کاهش قابل توجه هزینه های حفاری وانفجار می باشد.
علیزاده در این خصوص گفت:اجرایی شدن طرح پژوهشی بنام (powerdeck و water deck وair deck ) درسنگ آهن چغارت باعث کاهش هزینه های حفاری وانفجارگردیده.
او افزود:یکی از روشهای نوین انفجاری، روش پاوردک است. اساس این سیستم، ایجاد فضای خالی توسط قطعات طراحی شده که درانتهای چال قرار میگیردو باعث حذف یا کاهش اضافه حفاری وکاهش مصرف مواد انفجاری در مقایسه با روشهای حفاری و انفجاری متداول میگردد.اساس روش بدین صورت است که در بالای ستون هوا،کمی خردههای حفاری ریخته شده و سپس به صورت متداول خرجگذاری میشود ستون هوا در قسمت تحتانی چال، سطح آزادی برای انرژی انفجار فراهم کرده و با انفجار چال در پوش مابین ستون هوا و قسمت خرج گذاری شده همانند پیستون به سمت پایین جابجا و فشار انتهای چال را افزایش میدهد. موج فشار ایجادشده، شکافهای افقی را در انتهای چالها ایجاد میکند.
علیزاده مزایا روش پاوردک را:
۱- کاهش ۱۰ تا ۵۰ درصدی میزان ماده منفجره.
۲-کاهش هزینه های حفاری و انفجار تا ۳۰ درصد.
۳-افزایش خردایش تا ۲۵ درصد.
۴- کاهش ۷۵ درصدی لرزش زمین به دلیل حذف یا کاهش اضافه حفاری.
۵- کاهش و حذف اضافه حفاری.
۶- عدم ریزشی بودن ۲ متر اول چال به دلیل کاهش و یا حذف اضافه حفاری .
۷-حذف لرزش هوا.
۸-حذف پرتاب سنگ.
۹- افزایش راندمان ماشینآلات بارگیری و باربری به دلیل افزایش خردایش.
۱۰- افزایش میکروترکها و پدیده نرمشدگی ناشی از انفجار به دلیل عدم خروج گازهای حاصل از انفجار
۱۱- کاهش هزینههای خردایش مکانیکی (سنگشکنی و آسیا) به دلیل خردایش بیشتر و افزایش پدیده نرمشدگی ناشی از انفجار.
عنوان کرد و ادامه داد:
برای درک کاهش هزینه هاو سودآوری که طرح داشته، مثالی ذکر می کنم که دراین روش برای هر چال یک مترکاهش حفاری و۲مترکاهش مصرف مواد ناریه صورت گرفته
که از نظر ریالی برای هر چال اگر دست پائین هم درنظر بگیریم مبلغ حدود یک میلیون ریال ( یکصد هزارتومان ) وبه عبارتی دریک بلوک انفجاری با ۵۰ عدد چال که حفاری وآماده انفجار است مبلغ پنجاه میلیون ریال (پنج میلیون تومان ) کاهش هزینه داشتیم.
ادامه دارد….
متاسفانه هیچ گونه اهمیتی به این قشر داده نمیشه من این را از سال ۸۵ تجربه کردم