اندر حکایت مراسم ترحیم در بافق
«در اسلام بجز توصیه و تاکید بر مراسم تشییع که هم برای تشییع شونده مفید است هم تشییع کنندگان، مراسمی به عنوان ترحیم ، مزار ، هفته ، چهلم و سالگرد نداریم و بهتر است مؤمنین در این شرایط اقتصادی هزینه ای که می خواهند برای اینگونه مراسم داشته باشند را به نیازمندان بدهند».
این مطلب بخشی از سخنان حجت الاسلام شیخ علی روحانی رئیس دفتر تبلیغات اسلامی شهرستان بافق در مراسم ترحیم یکی از سادات بافقی بود.
البته روحانی این را هم گفت که برگزاری مراسم یاد شده برای ذکر فضایل و مناقب اهلبیت علیهم السلام و احکام دین و شریعت خوب است اما باید مواظبت کنیم با ورود برخی رسوم غلط، پایه گذار بدعتی نو در دین یا مراسم مذهبی نباشیم.
روحانی ذبح گاو،گوسفند یا شتر جلو جنازه میت را از قبیل این بدعتها برشمرد و گفت:« بی شک کسانی که باعث و بانی بدعت در دین می شوند و دیگران بر اساس آن رفتار می کنند گناهش تا قیام قیامت به حساب آنها نوشته می شود و باید پاسخگو باشند».
راستش را بخواهید اولین باری بود که می دیدم یک منبری – که برخی گمان می کنند مراسم ترحیم و عزا برای هر که آبی نداشته باشد برای آنها نانی دارد – اینگونه و با صراحت دارد حرفهایی می زند که شاید به مذاق برخی از هم لباسها و خصوصا جامعه مداحان خوش نیاید اما وظیفه خود بداند در این زمینه، وظیفه شرعی و عرفی اش را به انجام برساند.
راستی چقدر خوب بود و خوب است آقای روحانی و دیگر وعاظ درباره نصب پارچه نوشته هایی مانند: «آهسته قدم بردارید که محله عزادار است» در زمان درگذشت یک جوان یا نوجوان یا نصب تصویر متوفیان پیر و جوان در قالب بنرهای کوچک و بزرگ هم به مردم بگویند که نه تنها این رفتار صحیح نیست بلکه گاهی دردآور هم می شود، چرا که باید فضای کوچه ، محله و خیابان به گونه ای آرامش بخش برای خانواده و بستگانی باشد که عزیزی از دست داده اند و مگر نه این است که گذشتگان حتی لباس و وسایل شخص متوفی را از جلو چشم بازماندگان بر می داشتند تا نگاه به آنها داغی را تازه تر نکند.
(البته ای کاش اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری بافق هم مانند قبل از نصب بنرتصاویر متوفیان جلوگیری می کردند).
راستی چه کسی باید به مردم بگوید آنقدری که برای ولیمه ازدواج و عقیقه فرزند توصیه شده صدها برابر بر نخوردن طعام عزا سفارش هست و از آن مهمتر چه کسی باید به کسانی که دست اندرکار و گوینده تکبیر و تهلیل تشییع جنازه می شوند بگوید بجای داستان سرایی های من در آوردی درباره فضایل شخص میت و عالم اموات و ارواح !!! ذکر شریف لااله الا الله بگوید و از تشییع کنندگان بخواهد با شهادتین یا ذکر مصائب سیدالشهدا علیه السلام ثوابی به حساب خود و مرحوم دست از چاره کوتاه شده ثبت کنند.
چه کسی باید از مراسم خونچه برون و راه اندازی کارناوال خودروهای متعدد حاوی اطعمه و اشربه و …در مراسم سوم یا مزار نهی کند و به مردم بگوید اینگونه اعمال هیچ تاثیری در سعادت و شقاوت متوفی ندارد و چه بسا بازماندگان را مشمول آیات ابتدایی سوره تکاثر نماید.
چه کسی باید به مداح و مداحانی که در مراسم عزای یک خانواده جوان از دست داده مدیحه سرایی می کنند بگوید نیاز نیست هر ۳۰ ثانیه در حضور پدر و مادر داغدارش نام این جوان را به زبان بیاورند و مدام قربان قد و بالایش بروند شاید حق مطلب ادا شده باشد و …
و چه بگوبم وقتی در همین بافق در ایام عید غدیر و جشن و شادی دهه ولایت، یک ایستگاه صلواتی برپا شده بود کاملا سیاه پوش با تصاویری از چند جوان ناکام از دنیا رفته!!!
بی شک تشکر زبانی یا با قلم و نوشتار از طرف خود ما مردم از امثال رئیس دفتر تبلیغات اسلامی و همه واعظانی که در راستای فرهنگ سازی جامعه نقش اساسی دارند و درست عمل می کنند، اولین قدمی است که باید برای تغییر رفتارهای غلط برداریم و عمل کردن به آنچه امروز به خیر و صلاح جامعه است گامی مهمتر است که امیدوارم تحقق یابد.
محمد علی قاسمزاده بافقی
احسنت بر شما
کاش روزی برسد که مردم به این سنت های اشتباه پایان دهند و کسانی که از طریق رواج این سنت ها به نان و نوایی رسیده اند از راه خود برگردند و بخاطر منافع مادی مردم را گمراه نکنند