راه های درمان وپیشگیری ازتاثیرات روانی اعتیاد

دسته: عمومی
بدون دیدگاه
پنج‌شنبه - 10 تیر 1400

اعتیاد چیست؟

اعتیاد یک بیماری اصلی، پیش رونده و کشنده است. این عارضه، نوعی ارتباط تسکین دهنده بایک مادۀ روان گردان یا تأثیر گزار بر ذهن و یا رفتاری که فرد را در برابر میل بیش از حد، ناتوان می کند می باشد. اعتیاد به عنوان حالتی که در آن بدن انسان برای انجام فعالیت های عادی خود به یک ماده یایک رفتار خاص وابسته می شود تعریف شده است.

اعتیاد رامی توان اجبار به انجام کاری تعریف کرد که فرداز پی آمدهای زیانبارآن آگاه است.

علائم بارز اعتیاد، مختل شدن کنترل رفتار، میل شدید به مصرف و ناتوانی درپاک ماندن مداوم وکاهش قدرت شناخت مشکلات جدی رفتاری ومناسبات و ارتباط بادیگران است.

چرا افراد مواد مخدرمصرف می کنند؟

افراد به دلایل مختلفی به مصرف مواد مخدر روی می آورند:

۱-برای اینکه احساس سرخوشی ولذت داشته باشند

۲- برای رهایی ازنگرانی های اجتماعی وناهنجاریهای اضطراب آوروافسردگی

۳ – بهتر انجام دادن کارها

۴- کنجاوی و مشاهده مصرف کردن دیگران

عوارض اعتیاد

عوارض روانی اعتیاد:

اختلال خواب،اضطراب وافسردگی، اختلالات روانی شدید و پایدار،ناتوانی جنسی وعقیمی،اختلال درحافظه وتمرکز،دچار توهم وخیالات شدن ،بدبینی، رفتارتهاجمی وخشن،وسواس،افکارمنفی و…

عوارض جسمی اعتیاد:

سوءتغذیه،کاهش وزن، اختلالات گوارشی متعدد،آسیب های عضلانی، اختلالات کبدی وکلیوی،عفونت های خطرناک(هپاتیت و ایدز )،اختلالات قلبی-عروقی،سکته های قلبی ومغزی،آتروفی مغز و از بین رفتن سلولهای مغز،ازدست دادن زیبایی،تیره شده رنگ پوست،ازبین رفتن سلولهای مغزی وکوچک شدن مغز،مسمومیت ومرگ پیری زودرس درفعالیتهای مغزی،بوی بددهان وپوسیدن دندانها،آسم وتشدیدبیماریهاوعفونتهای روده،سقط  جنین ومرده زایی،تولدکودک نارس،کاهش وزن و هوش نوزاد،سرطان ریه وضایعات هوشی،ضعیف شدنسیستم ایمنی بدن و…

عوارض خانوادگی:

خشونت در خانواده شامل:کودک‌آزاری و همسرآزاری. غفلت از فرزندان، مشکلات تحصیلی،‌اختلالات روانی و خودکشی فرزندان،نابسامانی و آشفتگی خانواده،محدودیت در روابط سالم خارج ازخانواده،افت سطح اقتصادی واجتماعی خانواده،بی کفایتی درسرپرستی خانواده،طلاق،مشکلات شغلی ،کاهش درآمد و فقر

عوارض شغلی:

افت اعتبار فردی و موقعیت شغلی،سوانح و حوادث حین کار،غیبت از کار،کاهش کارایی،اخراج و بیکاری و…

عوارض اجتماعی:

ضعف پای‌بندی به اصول اخلاقی و مذهبی،انواع جرایم مثل سرقت، فحشا، خشونت، تجاوز و قتل،افزایش مشاغل کاذب و بیکاری،بی خانمانی،فقرو…

عوارض اقتصادی:

خسارات ناشی از کاهش نیروی مولد و افزایش نیروی مصرف کننده جامعه،هزینه‌های تحمل شده به نیروهای انتظامی و جمع‌آوری امکانات لازم برای مبارزه باجرایم مستقیم و غیرمستقیم ناشی ازموادمخدر،صرف وقت دادگاه‌ها و نیروهای قضایی،هزینه نگهداری مجرمین مواد مخدر و معتادان در زندان‌ها،هزینه مراکز بازپروری ودرمانگا‌ه‌های ترک اعتیاد،هزینه‌ و خسارات ناشی از مراقبت‌های بهداشتی ثانیه شامل بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها.

چرا باید یک معتاد رابرای درمان تشویق کرد؟

  • ۱-چون مصرف مواد مخدر ایجاد وابستگی جسمی و روانی می کند و علی رغم میل دائمی برای ترک تصمیم به ترک مشکل است
  • ۲-اعتیاد باعث از دست دادن حمایتهای خانوادگی و اجتماعی شده و فردتنها میشود بنابر این معتاد نیازمند کمک است
  • ۳-معاشرت با دوستان و افراد معتاد فرد را به ادامه مصرف مواد تشویق می کند
  • ۴-معتاد معمولا از احتمال بهبودی ناامید و نسبت به درمان بدبین است
  • ۵-برخی از معتادان از خطرها و عواقب مصرف مواد اطلاعی ندارند و یا مشکلاتی ناشی از آن را انکار می کنند
  • بنابراین لازم است به خاطر داشته باشیم که یکی از وظایف مهم افراد جامعه تشویق معتادان به درمان است

چگونه می توان معتادان را به درمان تشویق کرد؟

  • ۱-با تشریح خطرات وعواقب مصرف مواد
  • ۲-به معتاد اطمینان دهیم که با مراجعه به مراکز درمانی به او کمک می شود تا با کمترین درد و ناراحتی اعتیاد را کنار بگذارد
  • ۳-به بیمار اطمینان دهیم در صورت تصمیم قطعی موفق به ترک خواهد شد ومثالهایی از افرادی که موفق به ترک شده اند برای او بیاورند
  • ۴-در مواردی که فرد مبتلا تلاش کرده مصرف مواد را ترک کند ولی موفق نشده است و احساس ناامیدی می کند به او تذکر دهید که بسیاری از افراد قبل از موفقیت کامل در درمان بارها و بارها کوشش کرده و نهایتا موفق گردیده اند
  • ۵-به معتاد اطمینان دهیم در صورت ترک اعتیاد دوستان جدیدی پیدا خواهد کرد و خانواده و اطرافیان او را در جمع خود خواهند پذیرفت.

هدف از درمان اعتیاد چیست ؟

  • ۱- رسیدن به شیوه زندگی بدون مواد
  • ۲- کمک به افزایش عملکرد فرددر جنبه های مختلف زندگی
  • ۳- جلوگیری از پیدایش مجدداعتیاد

درمان

درمان معتاد شامل دو مرحله است :

  • مرحله اول دوره سم زدائی

سم‌زدایی فرآیندی است که طی آن بامراقبت پزشکی و درمان دارویی به بیمار کمک می‎شود تاحداقل زجر روانی و جسمانی رادروضعیت پرهیز تجربه کند وپزشک باانتخاب بهترین روش درمان که کمترین عوارض جانبی راداشته  باشدبیماررابرای مرحله دوم(توانبخشی)آماده می کند.

  • مرحله دوم دوره توانبخشی

این مرحله مهمترین و حساس ترین زمان برای رسیدن به اهداف درمانی است که اگردرمراقبت از معتاد سهل انگاری صورت گیرد درمان بی نتیجه خواهد بود و عمدتاً از درمان های غیر داروئی مثل روان درمانی فردی ،گروهی، خانواده درمانی، مشاوره، کاردرمانی و درمانهای مذهبی و روحانی وحتی ورزش درمانی بمنظور استمراردرمان و جلوگیری از بازگشت مجدد به اعتیاد بهره گرفته می شود.

محل های مراجعه برای درمان اعتیاد در شهرستان بافق:

  • مراکز خدمات جامع سلامت شهری شماره یک،  دو،  سه.
  • کلینیک های ترک اعتیاد پزشکان عمومی در سطح شهر.
  • گروه های خودیاری معتادان گمنام.

تهیه وتنظیم: هوشمند/ مرکز بهداشت شهرستان بافق


پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۲۶
برچسب ها:

You cannot copy content of this page