مادران شاغل وشیردهی
به مناسبت هفته ترویج تغذیه با شیر مادر
مادران شاغل وشیردهی :
بخش قابل توجهی از جمعیت کشور ، زنان سنین باروری هستند و حمایت اجتماعی و قانونی این افراد وخانواده های آنان می تواند در فرزند آوری و تشویق به تغذیه با شیر مادر اهمیت بسزایی داشته باشد. همه مادران شاغل اگر بخواهند شیردهی بهینه و کامل داشته باشند به مرخصی زایمان کافی نیاز دارند زیرا مرخصی زایمان حتی می تواند منجر به کاهش مرگ و میر نوزاد شود. مادران شیرده در محیط کار خود باید ساعت استراحت مناسب ( پاس شیر ) و تسهیلات محل کار جهت دوشیدن شیر و محلی برای نگهداری شیر خود را داشته باشند . زمانی که مادر به محل کار خود بر می گردد اگر توسط کارفرمای خود حمایت شود ، تمایل بیشتری برای تغذیه شیرخوار با شیر خود را داشته و به تبع آن طول مدت شیردهی نیز بیشتر می شود .
چند توصیه برای شیردهی بهتر برای زنان شاغل :
– برای بدست آوردن مقدار مناسب شیر ، بهتر است دوشیدن شیر زمانی صورت گیرد که سینه پر از شیر است که معمولا بهترین زمان آن صبح ها است .
– دوشیدن شیر بهتر است در ساعتهایی از شبانه روز انجام شود که کودک در خواب است و مادر آرامش دارد، محیط آرام و ساکت و بدون اضطراب و فشار عصبی به روند شیردهی او کمک می کند .مادر می تواند شیر اضافی را دوشیده و ذخیره کند تا در ساعاتی که از فرزند خود جدا است وکسی از کودک او مراقبت می کند ، این شیر را به او بخوراند .
– استراحت مادر قبل از دوشیدن شیر و خوردن مایعات گرم به تولید شیر کمک می کند .
– مادر می تواند شیر دوشیده شده را در ظروف پلاستیکی کوچک در فریزر نگهداری کند و بهتر است روی ظرف تاریخ روز را درج نماید.
– بهترین روش برای گرم کردن شیر فریز شده ، قرار دادن ظرف حاوی شیر در آب جوش و حرکت دادن ظرف است . بهترین روش نوشاندن شیر به کودک نیز بوسیله فنجان و قاشق است، زیرا در بیشتر موارد کودکان حتی پس از استفاده یکبار از شیشه یا پستانک ، سینه مادر را نخواهند گرفت و کاهش شیردهی و گاه توقف آن اتفاق می افتد .
رضیه کریمیان کارشناس برنامه نوزادان
مرکز بهداشت شهرستان بافق