بمناسبت ۲۱سپتامبر(۳۰شهریور)روز جهانی آلزایمر
آلزایمر نوعی بیماری تخریب عصبی است که باعث ایجاد مشکل در حافظه، فرایندهای فکری و رفتاری می شود.
مغز پیچیده ترین اندام بدن است.چرا که عملکردهای متعدد بدن را تنظیم،اطلاعات حسی دریافتی را تفسیر و احساسات ما را پردازش می کند.
همچنین جایگاه اصلی حافظه ،هوش وخلاقیت است.
در حال حاضر بیش از ۵۰میلیون نفر در جهان درگیر بیماری های زوال عقل هستند.این بیماری درمان خاصی ندارد، بنابراین پیشگیری می تواند روند افزایش بیماری در جامعه را کنترل کند.
سلامتی ما در واقع ترکیبی از ژنتیک ومحیط است،منظور از محیط(فعالیت بدنی مناسب،خواب خوب،تغذیه صحیح وسلامت روح وروان است).
یکی از آسانترین راههای پیشگیری،انجام فعالیت بدنی مناسب است.اثرات بهبود حافظه وجریان خون با ورزش به دلیل تقویت تولید سلولهای جدید مغزوهورمونهای شادی وضد پیری ثابت شده است.
یکی از اصلی ترین تغییراتی که هنگام ورزش رخ می دهد این است که خون، حاوی اکسیژن بیشتری می شود.
این بدان معنی است که اکسیژن بیشتری به مغز می رسد.این امر مواد مغذی را به سلولهای مغز می رساند وبه حفظ سلولهای عصبی کمک می کند.
این افزایش سطح اکسیژن همچنین باعث تشکیل مویرگهای جدید می شود واحتمال مرگ سلولهای عصبی را کاهش می دهد.
بنابراین هیچ وقت برای شروع وبهره مندی از تاثیر ورزش بر حافظه دیر نیست.
از جمله ورزشهای موثر برای افراد مبتلا به آلزایمر،پیاده روی روزانه،دوچرخه سواری جهت بهبود تعادل وافزایش خونرسانی به مغز،شنا جهت ایجاد شادابی،حس آرامش وبهبود عملکرد قلب وریه هاست.
کارهای ساده ای مثل ظرف شستن،جارو زدن،خرید رفتن،باغبانی،پرورش گل وگیاه و…در واقع نوعی فعالیت بدنی مفید برای سالمندان است که همواره باید آنها راتشویق به انجامشان کرد.
تحقیقات پزشکی نشان می دهند که وقتی افراد ذهن خود را فعال نگه می دارند،مهارتهای فکری آنها دیرتر تضعیف می شود.
بنابراین انجام ورزشهای ذهنی یا بازیهای فکری مانندپازل،شطرنج،جدول سودوکو ممکن است به کاهش سرعت روند از دست دادن حافظه وسایر مشکلات ذهنی کمک کند. بیایید از سالمندی نه، از همین حالا، قبل از اینکه خیلی دیر شود مراقب مغز خود باشید!
طاهره خلیلی کارشناس سلامت سالمندان