درباره خرما بیشتر بدانیم  

دسته: اقتصادی
۲ دیدگاه
چهارشنبه - 30 مهر 1393

 

 

_»___«_ز _«___à_د

 

شهربافق از دیر باز به شهر نخل و آفتاب معروف و مشهور بوده و درقدیم کسب و کار وتجارت مردم سخت کوش بافق حول محور خرما و محصولات جانبی آن از قبیل جاروب ،بادبزن،پادری وطناب ریس خرما یی بوده است.درحال حاضربدلایل زیادی میل و رغبت آنچنانی برای رسیدگی به باغات خرما وسرمایه گذاری دراین زمینه و فراورده های جانبی آن وجود ندارد. از جمله میتوان به ساماندهی وبرنامه ریزی ردستی برای حرص و جایگزینی درختان کهنسال و بیثمروعدم نیاز خرمادارن به سرمایه گذاری دراین زمینه بواسطه راهای آسانتر کسب درآمد اشاره نمود.درحالی که میتوان با سرمایه گذاری وکار آفرینی برای جوانان جویای کار منبع پایان ناپذیری برای کسب در آمد و اشتغالزایی ایجاد نمود.

بافق گرچه از لحاظ آب وهوایی درفصل تابستان امان مردمانش را میگیرد اما موقعیت بسیارمناسبی برای کاشت و برداشت خرما فراهم نموده و میطلبد نیم نگاهی به این محصول زود بازده انداخته شود .نمونه بارز آن کاشت نوع مرغوب خرما به همت زنده یاد مهندس دهستانی در بلوار آهن  و فراوانی محصول میباشد.

واما خرما

 

مقدار انرژی ناشی از خوردن خرما از قند ساده بسیار کمتر است و بسیار کمتر از قند، افراد را دچار چاقی و اضافه وزن می‌کند. به عنوان مثال در ۱۰۰ گرم قند و شکر معمولی ۹/۹۹ درصد خالص آن انرژی‌زا می‌شود؛ در حالی که در ۱۰۰ گرم خرما حدود ۳۰ درصد قند موجود است و بقیه آن، حاوی مواد دیگری است که از جمله این مواد مختلف، پروتئین است.

 

۱۰۰ گرم خرما حاوی ۵/۱ درصد پروتئین گیاهی از جنس مرغوب می‌باشد.

 

در خرما، مقداری نیز فیبر غذایی موجود است، فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است، علاوه بر آن خرما حاوی کاروتنوئیدها یا موادرنگی است که پیش‌ساز ویتامین A و آنتی‌اکسیدان محسوب می‌شود و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول‌ها را می‌گیرد.

 

خرما در درمان یبوست، اختلالات روده‌ای، مشکلات قلبی، ضعف جنسی و اسهال مفید است و جزو مواد غذایی ملین به شمار می‌آید. به همین دلیل برای افرادی که از یبوست رنج می‌برند مفید اعلام شده است. برای این که هر چه بهتر و بیشتر از این خاصیت خرما استفاده کنید، بهتر است خرما را یک شب کامل در آب خیس دهید. صبح روز بعد خرماهای خیس خورده را مانند شربت مصرف کنید.

 

مواد موجود در خرما، برای درمان هرگونه اختلال روده‌ای مفید است و مصرف مداوم آن، رشد باکتری‌های مفید در روده را افزایش می‌دهد.

 

فرق رطب و خرما

 

خیلی‌ها فکر می‌کنند رطب همان خرماست ولی این دو با هم تفاوت دارند. خداوند درخت نخل را این‌گونه آفریده که ابتدا شکوفه‌های نخل ماده تبدیل به میوه‌ای سبز و سفت و هسته‌دار می‌شود که به آن (چاقالی) می‌گویند.

 

خرما زاهدی

 

در مرحله بعد چاقالی‌ها ممکن است زرد یا قرمز شود که به آن (خرما خارک) می‌گویند، آفتاب داغ مناطق گرمسیری پس از مدتی خارک را تیره رنگ و آبدار می‌کند که به آن رطب می‌گویند.

 

بعضی از انواع نخل‌ها میوه‌شان وقتی رطب هستند چیده و استفاده می‌شود؛ مثل رطب مضافتی و کبکاب (زرد طلایی) و بعضی دیگر باید بعد از مرحله رطب، ۲۰ روز در گرمای خرماپزان مناطق گرمسیر بر سر نخل بماند تا نیمه خشک شود که به آن خرما می‌گویند، مثل خرمای نیمه خشک زاهدی و پیارم. البته بعضی از انواع خرماهای نیمه خشک را کاملا خشک کرده و به بازار می‌فرستند.

 

 

انوع فرآورده توليدي صنايع تبديلي و جانبي خرما:

 

خرماي بسته بندي شدهآرد هسته خرماشهد خرما
قند مايع خرماعسل خرماسوسيس خرما
سس خرماويفر خرماكالباس خرما
رولت خرماخمير خرماشربت دارويي خرما
كمپوت خرماخامه خرماالكل خرما
خوراك دام و طيورآرد تفاله فيبريتوليد كاغذ از چوب خرما
كشمش خرماروغن هسته خرماتوليد مقوا از چوب خرما
شيريني جات خرمانان قندي خرماmdf   توليدي از ضايعات خرما
مربا خرماعرقيات خرماتوليد مواد تخميري از خرما
شربت خرماكره خرماكلوچه خرما
پودر خرمااسانس آب معدني خرمانوشابه گازدار
سركه خرمابيسكويت خرماانواع اسيدهاي خرما
ترشيجات خرمامارمالاد خرمامخمر نانوايي از خرما
كيك خرمانشاسته خرماتهيه كود زراعي از ضايعات خرما
لواشك خرماآبنبات خرماخوراک دام و طیور
بستني خرماحلواي خرماتوليد نئوپان از چوب خرما
رب خرماشيره خرماساير فرآورده ها

برخی از خواص بی نظیر خرما

 

۱- طبع خرما گرم و خشک است.

 

2- برای رفع خشونت و نرم کردن سینه ۵۰ گرم خرما در ۱۰۰۰ گرم آب جوشانده صاف نموده روزی ۲ تا ۳ استکان بخورید. البته این برای افراد سرد مزاج بسیار خوب است.

 

3- برای تقویت کلیه از شربت فوق استفاده کنید.

 

4- کسانی که درد کمر یا درد مفاصل دارند می‌ توانند از شربت خرما که در شماره ۲ آمده است استفاده کنند.

 

5- اگر خرما با شنبلیله خورده شود جهت سنگ مثانه مفید است.

 

6- برای تقویت نیروی جسمانی خرما را در شیر تازه خیس کرده کمی‌ دارچین بزنید و صبح به عنوان صبحانه بخورید و سپس کمی‌ شیر بالای آن میل کنید. البته برای گرم مزاجان زیاد خوب نیست.

 

7- کسانی که می‌‌خواهند سنگ مثانه‌شان خرد شود از دمکرده آن استفاده کنند (دمکرده هسته خرما) و دمکرده آن بسیار قابض است و کسانی که یبوست دارند سعی کنند در هنگام استفاده از دمکرده خرما از غذاهای ساده و ملین استفاده کنند.

 

8- به خاطر وجود ویتامین B در خرما میوه خوبی برای تعادل اعصاب و نیز باعث رشد است.

 

9- فسفری که در خرما وجود دارد باعث سر زنده نگاه داشتن سلول‌های عصبی می‌‌شود.

 

10- برای کمبود آهن بسیار مفید است.

 

افزایش وزن

 

خرما بخشی از رژیم غذایی سالم است چرا که قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامین‌های ضروری در آن موجودند. بنابراین این ماده‌ی غذایی در مقابله با کمبود وزن، کمک مؤثری خواهد بود.

 

قلب

 

ثابت شده است خرمایی که شب در آب خیس شده و صبح مصرف شود، برای قلب‌های ضعیف مفید است. اگر این کار را دو بار در هفته انجام دهید به تقویت قلب خود کمک کرده‌اید.

 

 

خون سازی

 

خرما علاوه بر نکات گفته شده، مقدار قابل توجهی فولات و یا همان اسیدفولیک به بدن می‌رساند که جهت خون‌رسانی برای بدن لازم است و زنان هنگام بارداری مجبور می‌شوند علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند.

 

فولات به عنوان ماده خون‌ساز در خرما موجود است؛ هرچند که مقدار آهن خرما آنچنان زیاد نیست، اما برای خون‌سازی، بدن احتیاج به ۳ ماده‌ی مغذی فولات، آهن و ویتامین ۱۲ B دارد که در غذاهای حیوانی یافت می‌شوند. پس برای این منظور بایستی از غذاهای متنوع استفاده کرد.

 

 

اعصاب و عضلات

 

پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی موجود است که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما حاوی میزان قابل‌توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.

 

برگرفته از سایت:پزشکان بدون مرز،تبیان

 

باتشکر فراوان:ماشاالله شمس الدینی


پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۸۷۷
برچسب ها:
دیدگاه ها
حسین اسدی پور این نظر توسط مدیر ارسال شده است. چهارشنبه 30 مهر 1393 - 12:21 ق.ظ پاسخ به دیدگاه

جالب بود.هم بحث کارآفرینی وهم بحث دارویی وغذایی وسلامتی مطرح شده بود.

داود این نظر توسط مدیر ارسال شده است. سه‌شنبه 6 آبان 1393 - 9:03 ق.ظ پاسخ به دیدگاه

با سلام
تشکر از زحمات شما در گردآوری و ارائه مطالب مفیدتان

You cannot copy content of this page