روز پژوهش مبارک باد

دسته: عمومی
یک دیدگاه
سه‌شنبه - 25 آذر 1393

 

امروز 25 آذر ماه روزي است که در کشور ما به نام روز پژوهش نامگذاري شده است؛ مردمان کشور ما همواره در تمام ادوار تاريخ به داشتن هوش، ذکاوت، علم و دانش و پشتکار زبانزد بوده‌اند، در دوره‌هايي از تاريخ که جوامع صنعتي امروزي جايگاهي در علم نداشتند، علم از سرزمين ما به آن سرزمين‌ها صادر مي‌شد و در دانشگاه‌هاي آنها مورد تدريس قرار مي‌گرفت، اما نکته‌اي که جاي تامل و درنگ دارد اين است که متاسفانه اخيرا بعضي از کارهاي تحقيقي تنها براي رفع مسووليت و در راستاي مدرک محوري نه در راستاي انديشه محوري و جنبه کاربردي آنها صورت مي‌گيرد. مهمترين ويژگي يک کار پژوهشي کاربردي بودن آن است؛ به عبارت ديگر کار پژوهشي بايد به گونه‌اي باشد که بتواند در فرآيند توليد و توسعه مورد استفاده قرار بگيرد. پژوهش‌هاي کاربردي لازمه پيشرفت و عقب نماندن و دچار رکود و سکون نشدن در زمينه‌هاي تکنولوژي، صنعت، کشاورزي، پزشکي ، فرهنگ، سياست و … است. اما به راستي در دوران تحصيلمان (مدرسه و دانشگاه )چه مقدار از حجم درسمان به کارهاي پژوهشي اختصاص داشت؟ چند درصد از جامعه دانش‌آموخته ما توانايي نوشتن يک تحقيق جامع با رعايت تمامي ضوابط پژوهشي را دارند؟ چند درصد از پايان نامه‌هاي ما در راستاي اهداف پژوهشي انجام مي‌شود؟ چند درصد از کارهاي تحقيقي فقط براي تحويل دادن کار و رفع مسووليت است؟جايگاه کتابخانه ديجيتال و استفاده از اينترنت در کشور ما کجاست؟ آيا حمايت از استعدادهاي برتر در جهت کارآفريني، اهداف بلند مدت و به عرصه توليد رسيدن ايده‌ها و انديشه‌هاي آنها صورت مي‌گيرد يا صرفا حمايت مقطعي براي برطرف کردن خواسته‌هاي کوتاه مدت آنهاست؟ چه مقدار از کارهاي پژوهشي ما داراي نوآوري است؟

یکی از مسائلی که همواره توجه مسئولان و اندیشمندان کشور را به خود جلب می کند، امر پژوهش و فعالیت های علمی است. پژوهش یک بحث قابل توجه وحائز اهمیتی است. زیرا پژوهش هم در رشد علمی وهم در رشد اقتصادی و جایگاه بین اللمللی کشور تاثیر به سزایی می گذارد.

صاحب نظران, پژوهش را زیر بنای توسعه می دانند و جامعه ایی را موفق و پیشرفته توصیف می کنند که بر مدار نخبگان و شایستگان علمی و پژوهشی بچرخد. جامعه ایی که تصمیم گیری ها ی آن از سوی نهاد های علمی پژوهشی پشتیبانی شود ،گام به سوی توسعه و ترقی می گذارد .

بیایید براي شروع يک کار پژوهشي ابتدا بايد به صورت جامع و دقيق پيرامون آن موضوع بينديشيم. داشتن توانايي انديشيدن بر روي مقوله‌هاي ابداعي و نو يکي از ويژگي‌هاي يک فرد پژوهشگر با روحيه خلاقانه است. در كشور ما يكي از عوامل ناکارآمدي کارهايي که در راستاي اهداف پژوهشي صورت مي‌گيرند پيدا نکردن جايگاه پژوهش و نهادينه نشدن تفكر پژوهشي در نظام آموزشي ماست. براي تحقق اين امر و پرورش استعدادهايي که داراي روحيه خلاق و ابتکاري هستند و توانايي خلق ابداعات بزرگ را دارند نظام آموزش و پرورش ما بايد از ابتداي امر (از همان دوران ابتدايي) به جاي تکيه بر معلومات محوري و محدود کردن دانش‌آموزان در چارچوب‌هاي خاص آموزشي تعيين شده، پژوهش محوري و تشويق آنان به کارهاي انديشه محور و تحقيقي را مورد تاکيد قرار داده و روحيه پرسشگري، تفکر، تحقيق و به چالش کشيدن موضوعات را در صدر اهداف خود قرار دهد البته لازم به ذکر است که در سال‌هاي اخير اين موضوعات بيشتر مورد توجه قرار گرفته است. در اين صورت است كه مي‌توانيم بيش از پيش شاهد رشد امور پژوهشي در کشور باشيم.

نامگذاري روز 25آذرماه به نام روز پژوهش ،نشان ازاهميت این موضوع در تمامی عرصه های علمی و صنعتی جهت توسعه ایرانی آباد را دارد.

اميداست با تلاش و همت مضاعف همه تلاشگران اين عرصه،شاهد موفقيت هاي چشمگيري در رساندن کشورمان به اوج افتخار و فتح قله هاي علمي در جهان باشيم .

 

 

باتشکر:25 آذر1393

عباس اکبری

کارمند واحد پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بافق


پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۷۶
برچسب ها:
دیدگاه ها
علی این نظر توسط مدیر ارسال شده است. چهارشنبه 26 آذر 1393 - 8:17 ب.ظ پاسخ به دیدگاه

عالی بود.موفق باشی

You cannot copy content of this page