شرکت سنگ آهن مرکزی به کجا می رود؟
شرکت سنگ آهن مرکزی به کجا می رود؟
زمان تشکیل کمیته بحران در شرکت سنگ آهن مرکزی در زمان واگذاری به صندوق بازنشستگی بود ولی متاسفانه با چند سال تاخیر بالاخره تشکیل شد .
چند سال پیش، مدتی پس از واگذاری در صدی از سهام شرکت سایپا،دخانیات ،ذوب آهن اصفهان ،آلومینیوم المهدی بندرعباس ،شرکت سنگ آهن مرکزی-بافق و واحدهای زغال سنگ کرمان و طبس با روشن شدن عمق فاجعه واگذاری واحد ها به صندوق ورشکسته و مستاصل فولاد، مسئولان شهر های مربوطه و نمایندگان آنها در مجلس به تکاپو افتاده و خواستار خصوصی سازی و واگذاری به جایی به غیر از صندوق فولاد شدند .
در آن زمان نگارنده مطلبی با عنوان “بالاخره ذوب آهن از چنگال صندوق بازنشستگی فولاد گریخت ” نوشت و در این سایت سایت منتشر شد .
غیر از واحدهای زیانده زغال سنگ که مالکیت دولتی(خصولتی) برای آنها بهترین شکل ممکن بود ،شرکت ذوب آهن و آلومینیوم بندرعباس با نفوذ و فشار توانستند از یوغ صندوق بگریزند و حقوق ماهیانه 100 میلیاردی بازنشستگان این صندوق بر دوش آنها بیش از پیش فشار نیاورد.
تنها واحد سود ده و بدون پشتوانه سنگ آهن مرکزی بود که اکثر مسئولین کشوری و مجلسی ها (احتمالا ) با واگذاری آن موافق بودند .
این واگذاری از دو جهت برای دو قطب فولادسازی و به طبع آن دو استان خوزستان و اصفهان بسیار ایده آل بود .
- مقداری از حقوق بازنشستگان آنان از فروش سنگ آهن پرداخت می شد و مقاومت جدی (استانی یا از طرف مجلس) در برابر آن در کشور وجود نداشت .
- با صرف درآمد چند صد میلیاردی سنگ آهن مرکزی در سال، به این شرکت اجازه سرمایه گذاری و تبدیل شدن به قطب جدید فولادی داده نمی شد و همیشه به عنوان تامین کننده سنگ آن ها با قیمت و مقدار موظفی از طرف دولت باقی می ماند تا ذخیره آن به اتمام برسد .
این موضوع تا زمانی که ذخیره سنگ وجود داشت و قیمت آن مناسب بود بحرانی ایجاد نمی کرد و با وعده و وعید جمعیت به نسبت کم بافق و بی تفاوتی مسئولین استان روزگار سپری می شد (چنان که در دو سه سال اخیر همین رویه صورت گرفته است.)
بحران از زمانی آغاز می شد که ذخیره معدن تمام می شد و آن وقت جواب دندان شکنی به مردم داده می شد “همین هست که هست ،هر که نمی خواهد برود ”
زیرا در آمد چند صد میلیاردی فروش مواد خام هم مردم را راضی نگه می داشت هم تیشه بر ریشه این پدر پیر معادن سنگ آهن ایران میزد .
ولی قضای روزگار چنین خواست با افت شدید قیمت سنگ آهن قبل از بروز بحران واقعی ،مردم متوجه چیزی شوند که در صورت ادامه روند فعلی در چند سال نه چندان دور رخ خواهد داد .
برای مثال تا چند مدت پیش پروژه فاضلاب شهری به صورت جدی پیگیری می شد و بقیه پروژه ها بیشتر روی کاغذ بود و آن چنان که باید و شاید کاری صورت نمی پذیرفت .
برای مثال بعد از سال ها برای چندمین بار پیمانکار گندله سنگ آهن عوض شد .
هرچند شاید پیمانکار قبلی توان اجرای پروژه را نداشته ولی به نظر می رسد اگر پایشی صورت نگیرد می تواند احتمال (شاید هدف) این امر تاخیر در اجرا و بهره برداری از گندله سنگ آهن مرکزی باشد .
بهره برداری از فاضلاب شهری هیچ مشکلی از شرکت سنگ آهن حل نمی کند ولی اگر بودجه آن در گندله سازی خرج شود می تواند برای فولاد سازان زنگ خطر باشد .
لذا متاسفانه در شرایط بد تحریم در چند سال گذشته فعالیت قابل ذکری انجام نگرفته و باید منتظر ماند و دید که آیا تا اتمام ذخایر آهن شرکت سنگ آهن مرکزی روند فعلی ادامه خواهد یافت ؟
حمیدرضا رنجبر بافقی
Hr_ranjbar@yahoo.com
کد خبر: 16565
تعداد بازدیدکننده: 840
تاریخ: ۱۵ اسفند ۱۳۹۱
این صفحه را چاپ کنید
14730
در حاشیه سفر اسرافیل احمدیه مدیر عامل صندوق بازنشستگان فولاد به بافق فرصتی دست داد تا با وی در مورد پاره ای از مسایل به گفتگو بنشینیم که متن این مصاحبه در پی می آید .
باتوجه به اینکه شرکت های واگذارشده به صندوق، دارای هیئت مدیره جدا می باشد . هیئت مدیره اصلی صندوق بازنشستگان چگونه انتخاب می شود ؟
* طبق ماده ۱۱۳ اصلاحیه قانون مدیریت خدمات کشوری سال ۱۳۸۸ کل صندوق های کشور یک هیئت امناءدارند و اعضای این هیئت امناء ۶ نفر از طرف وزیر کار و اموراجتماعی معرفی می شوند و ۳ نفر از طرف ذی نفعان دخیل در صندوق تعیین گردیده، با حکم آقای رئیس جمهور منصوب می شوند و در کل ۹ نفر از هیئت امنای کشور در حقیقت می توانند مدیرعامل و هیئت مدیره صندوق های زیرمجموعه های خودرا تعیین کنند.
بافق فردا : در سال های گذشته وضعیت مالی صندوق مناسب نبود که با واگذاری سهام شرکت ها به ارزش بیش از ۹ هزار میلیارد تومان آینده صندوق را چگونه ارزیابی می کنید ؟ و آیا برنامه منسجمی جهت سرمایه گذاری دارید ؟
ـ باتوجه به سهام و اموالی که به صندوق تزریق شده و با سهام کمی که از قبل موجود بود و در حال حاضر سهامی که به صندوق واگذار شده بعضی سهام این شرکت ها سود ده هستند و از بعضی دیگر سودی عاید صندوق نمی شود و باید روی این سهام طوری سیاست گذاری کرد که سرمایه گذاری توسعه ای را در داخل شرکت های تابع صندوق انجام دهیم تا در درازمدت نقدینگی کافی برای پرداخت به بازنشستگان فعلی و مستمری بگیرانی که در آینده به صندوق اضافه می شوند ، داشته باشیم.
۳ ـ در چه بخش هائی سرمایه گذاری می کنید؟
ـ سندی که به ما عرضه شده بیشتر معدنی و فولادی است لذا فرقی نمی کند که در دخانیات ، فولاد، ماشین سازی و … سرمایه گذاری کنیم اولویت اول ما سودده بودن این سرمایه گذاری ها است زیرا چاره ای نداریم جز اینکه ازاین راه سرمایه ای به دست بیاوریم واگر در ضمن آن احساس کنیم صنعتی سود دهی کمتری دارد در صنعت دیگر سرمایه گذاری می کنیم تا خلاصه با هزار میلیاردی که در سال برای قشر زحمتکش بازنشسته داریم درآمد زایی نماییم .
۴ ـ سیاست گذاری صندوق فولاد که زیر مجموعه سازمان تامین اجتماعی است چگونه است و به چه صورت اداره می شود؟
ـ طبق مصوبه هیئت مدیره ،خود صندوق مستقل است اما از نظر سیاست گذاری ، همه صندوق ها زیر نظر همان هیئت امنای مذکور هستند که عمده ی آن ، همان سازمان تامین اجتماعی است
این صندوق ها نیاز به هم دارند و می توانند نقدینگی یکدیگررا تأمین کنند وچون هیئت مدیره جوانی دارند برطبق قانون برنامه ریزی کاری زیرمجموعه های خود را انجام می دهند و هرساله بودجه خود را به تأیید هیت امناء می رسانند.
۵ ـ تعداد کل بازنشستگان صندوق چند نفر است ؟
ـ ما بالغ بر۸۰ هزار نفر مستمری بگیر ازصندوق فولاد داریم وبالغ بر۱۵هزار نفر در واحدهای زیرمجموعه در حال کارکردن هستند که برای بازنشستگی آینده خود به ما پول پرداخت می کنند و ۵ میلیارد تومان ورودی داریم و در حدود ۸۰ میلیارد تومان اعتبار جهت پرداخت به مستری بگیران داریم.
۶- وضعیت آینده شرکت سنگ آهن مرکزی چگونه است؟
ـ با توجه به توسعه و سرمایه گذاری هایی که در این شرکت درحال اجراست ، در آینده نزدیک روند رو به رشدی خواهد داشت و امیدواریم این شرکت مثل شرکت های دیگر سنگ آهن پیشرفت قابل توجهی کند و شکوفایی منطقه را به دنبال داشته باشد .
۷- بحث هایی بود در ارتباط با اینکه ذوب آهن اصفهان به جای واگذاری سهام ارزش ریالی آن را به صندوق بدهد آیا این صحت دارد؟
۱۷ درصد سهام ذوب آهن قبلا به صندوق واگذار شده و ۵/۲۰ درصد درواگذاری جدید که قراراست صورت گیرد تعریف شده است که مجموعا ۵/۳۷ درصد واگذاری سهام ذوب آهن به صندوق تکمیل می شود.
۸- آیا این سهام ذوب آهن سوددهی دارد؟
قبلا یک سری مشکلات در ذوب آهن مخصوصا در قسمت کُک سازی وجود داشت که سوددهی این شرکت را پایین آورده بود که اخیرا با تغییرات مدیریتی این شرکت ، سال آینده،سال خوبی برای ذوب آهن خواهد بود.
۹- طلب ۴۲۰ میلیاردی شرکت سنگ آهن مرکزی ازذوب آهن اصفهان چگونه وصول می شود؟
اصولا شرکتها به هم بدهی دارند و شرکت ذوب آهن نیز به سنگ آهن بدهکار است و از این بدهی نمی توان صرف نظرکرد و چون این بدهکاری و بستانکاری مشخص است بایستی مسئولان شرکت سنگ آهن بافق و ذوب آهن اصفهان در مورد این مسئله مذاکره کنند تا این بدهی ها را به هر طریقی که شده حل و فصل نمایند
۱۰- باتوجه به اینکه زمانی شما سکّان دار شرکت ملی فولاد بودید تنها فولاد بافق واگذار شد. دلیل این چه بود؟
همانطور که می دانید هشت طرح فولادی زیرمجموعه سازمان توسعه و نوسازی معادن ایمیدرو قرار داشت وشرکت ملی فولاد مجری این طرح ها بود و واگذاری از طرف ایمیدرو صورت گرفت و نظر کارشناسی روی این مسائل نیز داشتیم و واگذاری فولاد بافق در زمان کوتاهی صورت گرفت که مطالعه نشده بود و باعث شد یک سری مشکلات برای این مجموعه فولادی ایجاد شود وانشاءا… با پیگیری خریدار، این فولاد، مشکلات مرتفع شود و زمانی که بنده سکان شرکت فولاد را در اختیار داشتم تمام دغدغه دولتی ها رفع مشکل این واحد فولادی بود زیرا این طرح زمان زیادی برده است و این به صلاح نیست. در هر حال هشت طرح فولادی به مزایده گذاشته شد و فقط واحد فولاد بافق شاید به دلیل سود دهی به فروش رسید و هفت طرح فولادی دیگر در آینده واگذار می شود .
۱۱ ـ اگر زمانی پیشنهادی جهت واگذاری واحد احیای فولاد بافق به صندوق بشود آیا جناب عالی از این پیشنهاد استقبال می کنید ؟
ـ جهت تکمیل زنجیره ی تولید فولاد در شهرستان ، ما موافق این واگذاری به شرکت سنگ آهن ویا صندوق هستیم و مخصوصا در فولاد که سود دهی بیشتری دارد سرمایه گذاری کنیم .