نقدی کوتاه بر کتاب یوزِ ایرانی

دسته: مقالات
۵ دیدگاه
چهارشنبه - 25 آذر 1394

11

کتاب یوز ایرانی ، آخرین اثرِ منتشر شده از سرکار خانم نقیب الذاکرین بافقی ( مهرگان ) در قطع مناسب و با چاپ خوب ، در 212 صفحه ، همراه با تصاویر رنگی است که لذت تماشای آن ها باعث می شود تا حتی کسانی را که زیاد دغدغه ی کتابخوانی ندارند ترغیب به ورق زدن این کتاب و تماشای تصاویر زیبای آن کند چه رسد به خواننده ی حرفه ای کتاب که با دیدن آن ها ، حس کنجکاوی اش برای خواندن آن تحریک می شود البته اگر موضوع کتاب ، یعنی محیط زیست و زندگی یوزها ، جزو موارد علاقه مندی او باشد .

علاوه بر عکس ها و تصاویر زیبای کتاب ، یکی از نکات برجسته ی دیگر این کتاب ، بیان کردن نحوه ی زندگی یوزها و مشکلات پیرامون شان (در رابطه با انسان ها )است که نه از زبان نویسنده که از زبان خود یوزها گفته می شود ( نویسنده ، حرف های خود را در دهان یوز گذاشته ) که این گونه روایت کردن ، علاوه بر تبدیل کردن یک موضوعِ صرفا تحقیقی و پژوهشی که مسلما خوانندگان کمتری دارد به یک اثر تقریبا داستانی ، جذابیت خواندن کتاب را چند برابر می کند و باعث می شود تا خواننده ی اثر ، احساس نزدیکی بیشتری با راویِ داستان زندگی که اتفاقا این بار نه یک انسان که یک ماده یوز به نام ” دلبر ” است کند . هر چند که جنبه ی پژوهشی کتاب ، دور از چشم نمی ماند .

خواننده ی کتاب با احساس مشترکی که در حین مطالعه و بعد از آن با ” دلبر ” راوی داستان پیدا می کند خود را سهیم در سرنوشت او می داند و با خود عهد می بندد که از این به بعد ، بیشتر مراقب محیط زیست خود و این گونه ی در حال انقراض باشد .

در ضمن ، خوبیِ روایت چنین سرگذشتیدر کتاب مذکور این است که تقریبا تا آخر کتاب ، اتوبیوگرافی از زبان دلبر ادامه دارد و ناگهان ما را در وسط ماجرا ، تنها نمی گذراد .

صفحه هایی از کتاب نیز به اشعار ، دل نوشته ها ، داستان ها و طرح هایی در رابطه با موضوع کتاب – یوز – اختصاص دارد که متن را از یکنواختی درآورده و به جذابیت کار افزوده است .

اما نکته ی قابل تامل تر این است که یک نویسنده ی بافقی اقدام به نوشتن کتابی درباره ی یوزِ ایرانی کرده که این کار ، بیش از پیش ، شهرستان بافق را به عنوانِ خاستگاهِ اصلی یوز، معرفی می کند .

در ضمن ، پیشکش کردن این کتاب از طرف نویسنده به محیط بانان و نگهبانانِ محیط زیست، به نوعی تشکر و قدردانی از زحماتِ خستگی ناپذیرِ این عزیزان به شمار می رود.

و کلام آخر ، این که ،

کتاب یوز ایرانی ، در بردارنده ی اطلاعات خوبی از محیط زیست پیرامون ما و زندگی جانوران به ویژه یوزها است که این موارد می تواند اهمیت چنین موضوعاتی را برای ما و مسئولین ذی ربط یادآوری کند . انواع گونه های مختلف جانوری و گیاهی که بر اثر بی احتیاطی و عدم توجه ما انسان ها در گذشته و حال ، در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند .

این کتاب به نوعی آشتی دهنده ی ما و طبیعت است . برقرارکننده ی ارتباط بین ما و یوزها .

اثر مذکور ، تلاشی است مشترک از طرف نویسنده ی کتاب ، سنگ آهن فلات مرکزی ایران _ بافق ، اداره ی محیط زیست شهرستان و اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی بافق در راستای حمایت از حیات وحش و گونه های در حال انقراض . تلاشی که به ثمر نشسته و اهمیت موضوع را بیش از پیش برای ما مشخص می کند .

به امید آن که نسل امروز و فردا بیشتر از گذشته ، در جهت حفظ محیط زیست و بقای انواعِ گونه های آن ، کمر همت ببندد تا آیندگان نیز قدردان این تلاش ها باشند .

در آخر از زحمات بدون چشمداشتِ سرکار خانم نقیب الذاکرین، تشکر کرده و امید داریم تا زحماتشان بی اجر نماند .

جلیل زعیمیان ( صبا بافقی )

 

 

 

 


پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: ۲۲۲
برچسب ها:
دیدگاه ها
رضا دهقانزاده بافقی( رخصت) این نظر توسط مدیر ارسال شده است. چهارشنبه 25 آذر 1394 - 10:37 ق.ظ پاسخ به دیدگاه

با سلام. اینجانب به نوبه خود از تلاش سرکارخانم نقیب الذاکرین در تدوین این کتاب کمال تشکر را دارم. امیدوارم مسئولین امر، به نحو مقتضی قددران این زحمات باشند.

محمد این نظر توسط مدیر ارسال شده است. چهارشنبه 25 آذر 1394 - 11:26 ق.ظ پاسخ به دیدگاه

با سلام
دست شما درد نکند آقای زعیمیان حداقل شما به نوعی از نویسنده شهرتان تقدیر کردید

منتقد بافقی این نظر توسط مدیر ارسال شده است. شنبه 28 آذر 1394 - 6:18 ب.ظ پاسخ به دیدگاه

نقدی بر کتاب یوز ایرانی یا تقدیر از مولف کتاب بنده شخصا از مطالب شما اثری از نقد ندیدم

پیر دانای همدان این نظر توسط مدیر ارسال شده است. دوشنبه 30 آذر 1394 - 9:11 ق.ظ پاسخ به دیدگاه

سلام و درود بر نویسنده کتاب سرکار خانم نقیب الذاکرین
و تشکر از آقای زعیمیان دوست قدیمی بنده که با نقد خود رونق بخشی این کتاب را صد چندان کردند .

کهنی این نظر توسط مدیر ارسال شده است. سه‌شنبه 8 دی 1394 - 12:37 ق.ظ پاسخ به دیدگاه

باید انقراض ریشه اگاهی را کاری کرد ! یوز سر جای خودش میمونه

You cannot copy content of this page