گفتگو با مجسمه ساز وحشی بافقی
گفتگو با مجسمه ساز وحشی بافقی:
جعفر نجیبی در سال۱۳۳۲ هجری شمسی، در شهر “خوی” چشم به جهان گشود. تحصیلات خود را تا سال سوم دبیرستان در شهر و زادگاه خود ادامه داد و در سال۱۳۵۰ هجری شمسی برای ادامه تحصیل راهی تهران شد.
“نجیبی” کار هنری را از سال اول دبیرستان نزد” مرحوم فریدون گوهرانی” که در سال اول دبیرستان دبیر هنریش بود آغاز و به مدت 9 ماه در کنار او به فعالیت و کارآموزی پرداخت. به تشویق مادر در همان دوره دبیرستان در مسابقات هنری استان آذربایجان غربی شرکت نمود و موفق به کسب مقام های اول نقاشی در استان شد.
“نجیبی” سال سوم دبیرستان را در تهران سپری و با وارد شدن به هنرستان هنرهای زیبا موفق به اخذ دیپلم از آن هنرستان شد. این هنرستان در آن زمان وابسته به وزارت فرهنگ و هنر بود .
وی به دلیل این که جزء نفرات برگزیده هنرستان بوده با دریافت هشت سکه طلا و بورس پنج ساله تحصیل به کشور فرانسه رفت. اما بعد از گذشت چند ماهی باز به ایران بازگشت و با شرکت در کنکور دانشکده هنرهای زیبای وارد دانشگاه تهران شد.
پس از پایان دانشگاه در سن 25 سالگی مسئولیت نظارت بر آثار میادین را برعهده گرفت.
وی همچنین سال 82 موفق به کسب نشان درجه 1 هنری شد.
در سال 70 طرح امام را بر روی سکه بهار آزادی برای اولین بار در ایران طراحی کرد. که این سکه به تولید انبوه رسید. ساخت مجسمه شهید همت در اصفهان، امیر کبیر در تبریز و… از فعالیت های او می باشد.
وی در این گفتگو از روند ساخت مجسمه وحشی بافقی می گوید: به دعوت شهرداری اصفهان تمام شهرداران مناطق مختلف از نمایشگاه که در آن کارها و فعالیت های زیادی طراحی شده بود دیدن کردند. یکی از طرح ها مجسمه “شهید همت” بود. شهردار وقت بافق “تفکری” و مسئول حراست آن زمان ” نوروزاده” نیز از این نمایشگاه بازدید کردند. در همانجا بود که از بنده خواسته شد تا پس از تحقیقاتی اقدام به ساخت مجسمه وحشی بافقی نمایم. برای تحقیق بیشتر دیوان وحشی بافقی را مطالعه کردم. از من درخواست شد در طرح شیوه لباس پوشیدن، کفش و حتی چهره یزدیها را در نظر داشته باشم.
زمان کنگره وحشی بافقی مجسمه کوچک این شاعر عزیز به صورت زنده و در حضور همگان ساخته شد.
وی در حالی که می خندد بیان می کند: گرچه هنوز موفق به دریافت دستمزد خود نشده ام. ( 5 میلیون و 500 هزار تومان)
نجیبی ادامه می دهد: بعد ازساخت مجسمه در کنگره وحشی بافقی با عقد قراردادی به مبلغ 97 که بعدها به دلیل درخواست ساخت با برنز به 145 میلیون تومان کار آغاز شد.
با همراهی “خلیل پور” که او نیز فوق لیسانس گرافیست است کار ساخت مجسمه وحشی بافقی ادامه پیدا کرد. آنقدر احساس و شور در ساخت این طرح بود که هنگام ساخت آن ناخداگاه با خواندن شعرهای جانسوز او اشک می ریختیم. حس عاشق بودن او، غریب بودن در هنگام مرگ تاثیر گذار بود.
دوست داشتم کاری با وقار، نشان از ایستادگی و عظمت وحشی بافقی را به نمایش بگذارم. نگاه وحشی به سوی افق است تا به هر بیننده و رهگذری بیاموزد که ایستادگی و صلابت از صفات مردم نیک بافق بوده و هست.
وی بیان می کند: می بایست طرح به گونه ای باشد تا در بین استواری نخل های خرما گم نشود. و وقار هویت شهر باشد. قانون مجسمه سازی این است که پایه مجسمه باید دو برابر ارتفاع مجسمه باشد.
او می گوید:هیچگاه به طرح از نزدیک یا پایین نگاه نکنید. برای بازدید و حتی عکس گرفتن در 14فاصله متری قرار بگیرید.
وی می افزاید: مجسمه وحشی بافقی اولین کار برنزی بزرگ در استان یزد است. و گاهی نیز ضعف های در پایه وجود دارد که به امید خدا در فرصت مناسب برطرف می شود.
“جعفر نجیبی” اضافه می کند:طرح هنوزنیازبه کار دارد باید به پایه آن که ازسنگ است طرح داد. و پلاک و شعر وحشی بافقی با خطی خوش بر روی سنگ تراشیده شود. انشاءالله با آزاد شدن معبر جانمایی مجسمه خوب می شود.
وی در پایان بیان می کند:خیلی دوست دارم بعد از مرگم برای وحشی بافقی کاری کرده باشم. و این اثر به عنوان اثری جاودان باقی بماند. انشاءالله
خیلی کوچک درست کردید