پژوهشی در خوراک مردم بافق 2
پلو توکی :
پلوتوکی غذای اعیانی مردم بافق محسوب می گردید . خوراکی که مردم بیشتر در جشن ها و روزهای عید و نوروز می خوردند کسانی که پلوتوکی می پختند ، آن را برای همسایگان خود می بردند تا آنها نیز از این غذای خوشمزه بخورند. به طور کلی مردم بافق برنج خوار نبودند و سالی یک یا دو بار پلو می خوردند آن هم با توکی . این بدان معنی نیست که فقر یا عاملی دیگر آنها را از خوردن برنج باز می داشته ، نه بیشتر علاقه مردم به گندم بود . مواد تشکیل دهنده پلوتوکی از این قرار است : برنج، توکی، گوشت، عدس سیاه، لوبیا ، نخود . پس از پخته شدن غذا ، رب انار روی آن می ریختند و مصرف می کردند .
کله گیپا :
کله گیپا با کله پاچه گوسفند و شکمبه(سیرابی) درست می شود . بافقی ها علاقه ویژه ای به این خوراک داشتند و همین عامل موجب می شد سالی چند بار این غذا را درست کنند . آنها ابتدا شکمبه را به قسمتهای کوچک تقسیم می کردند و درون آن عدس، برنج، ترشو(برگه زردآلو) ، زردچوبه، روغن می ریختند و بعد شکمبه را می دوختند . کله پاچه را با نخود و پیاز و ماش بار می گذاشتند، شکمبه های دوخته شده را هم به مواد درون قابلمه اضافه می کردند و می گذاشتند چندین ساعت بپزد .
اشکمبه :
شکمبه را ریز ریز می کردند با پیاز تفت می دادند و با چغندر ، عدس، ترشو و نعناع می پختند .
کوفته قل قلی :
زنان بافقی برای درست کردن کوفته گوشت و نخود خام را درون هاون های سنگی می کوبیدند . سپس به آن آرد نخودچی و ادویه اضافه می کردند . و مواد را به صورت گلوله های کوچک اندازه گردو در می آوردند و می گذاشتند درون آب خوب بپزد .
کوفته برنج :
گوشت و نخود را می کوبیدند و آنها را به صورت گلوله هایی بزرگ در می آوردند سپس به مدت یک روز در یخچال می گذاشتند بعد درون قابلمه آب، عدس ، برنج و زیره می ریختند و کوفته ها را اضافه می کردند و می گذاشتند چند ساعتی بپزد .
کباب :
گوشت و نخود خام و پیاز را می کوبیدند و به آن سبزی خشک می افزودند سپس حسابی ورز می دادند . مواد را به صورت لایه هایی نازک در می آوردند و سرخ می کردند . سپس درون آن آب می ریختند تا ساعتی کباب داخل آب بجوشد .
آش شکمبه :
مواد تشکیل دهنده این آش شکمبه ، چغندر ، عدس ، برنج و رب انار است .
آش مکو :
آش مکو یا شل پت را با سبزی مکو ، روغن آرد و سرکه می پزند .
آش محرا :
آش محرا را با گوشت چرب، نخود ، لوبیا، عدس، برنج، چغندر و رب انار آماده می کنند .
آش شلغم :
آش شلغم را بیشتر صبح ها می پزند و گاهی پسین ها . این آش در زمستان طرفدار بیشتری دارد و مواد سازنده آن را شلغم ، آرد، سبزی، چغندر رنده شده و آب انار تشکیل می دهد .
آش توکی :
آش توکی از گذشته های دور مورد توجه و علاقه مردم بافق بوده و امروزه در بسیاری از مراسم ها ، جشن ها و مهمانی ها از این آش برای پذیرایی استفاده می گردد . درون آش توکی آرد، توکی، شلغم، سبزی ، اسفناج، چغندر و شوید می ریزند .
اصطلاحی در بین مردم بافق رایج بوده و هست که همیشه پس از آماده شدن غذا برای آنکه دیگران را سر سفره بیاورند می گویند: (بیا نون بخور) این نشان از اهمیت نان در بین مردم بافق دارد . بافقی ها همیشه سر سفره، نان داشتند و نبودن این ماده غذایی مهم را نوعی گناه محسوب می کردند . مردم خوب بافق ، هیچگاه اجازه نمی دادند نان های خشک و مانده روی زمین و زیر دست و پا بیفتد . حتی اگر در کوچه به تکه ای نام بر می خوردند، آن را می بوسیدند و درون سوراخ یا جایی می گذاشتند که به آن بی احترامی نشود . مردم بافق حتی برنج را با نان مصرف می کردند و نان پشت برنج می گرفتند .
شوم :
شبها مردم غذای حاضری و آماده نمی خوردند بلکه پیش از غروب آفتاب باز قابلمه آبگوشت یا غذایی دیگر را روی بار می گذاشتند .
اشکنه آرد :
این اشکنه با روغن، پیاز ، آرد، تخم مرغ، مرزنگو ، ادویه آماده می شد .
قتق تخم :
تخم مرغ، آب ، مرزنگو و پیاز مواد اصلی این غذای خوشمزه است .
قتق سیب :
در این قتق به جای تخم مرغ از سیب زمینی، گوجه یا رب گوجه استفاده می شود .
بافقی ها به شیرینی توجه بسیار نشان می دهند . در گذشته نیز کلوچه های کوچک و خوشمزه ای درست می کردند .
کلوچه :
اندازه کلوچه کوچک بود و آن را با آرد ، تخم مرغ و خاک قند می پختند .
آرد پریزو :
هسته های خرما را بیرون می آورند آرد را بو داده با کنف ، رازیانه و کشنیز شیرینی خوشمزه ای درست می کنند .
در آینده از غذاها و شیرینی های بافقی بیشتر خواهیم گفت .
عالیه نقیب الذاکرین بافقی(مهرگان)
ممنون از مطالب خوبتون